Tervetuloa!
Valitse kaupunki ja kategoria


Tervetuloa!
We noticed that your city has changed. Would you like to search events from your current location?

Ilokiven elokuvat: Yksi lensi yli käenpesän (KAVI -sarja)

Ma 19.2. 18:00

Ilokivi, Keskussairaalantie 2, Jyväskylä

Yksi lensi yli käenpesän on Ken Keseyn samannimisen romaaniin perustuva viisinkertainen Oscar -voittaja. Pikkurikollinen McMurphy päätyy mielisairaalaan vedottuaan mielenvikaisuuteen, mullistaen muiden potilaiden arjen nousemalla sortavia hoitajia vastaan.
Yksi lensi yli käenpesän (One Flew Over the Cuckoo's Nest)

1975 | 2h 13min | K16 | 35mm
Ohjaus: Milos Forman | Yhdysvallat
Kieli: englanti / Tekstitys: suomi, ruotsi

Liput 5€
Ennakkoliput ZUPticketiltä
Liput ovelta 30 min ennen näytöstä, vain käteismaksulla!

“Voidaksemme kuntouttaa meikäläisissä sairaaloissa viruvat laitospotilaat, on siis ennen kaikkea tärkeätä ja tärkeämpää kuin uuden, lempeän ja inhimillisen tilan luominen heidän ympärilleen, jota sitäkin he kyllä tarvitsevat – yrittää herättää heissä vastarintaa sitä valtaa vastaan, joka tähän saakka on heidät määritellyt ja laitostanut. Kun sairaassa on herännyt tämä tunne, alkaa vuosikausia kestänyt emotionaalinen tyhjyys täyttyä omista henkilökohtaisista voimista, vastarinnasta, aggressiivisuudesta, jonka varaan vain on mahdollista rakentaa hänen kuntouttamisensa.” (Franco Basaglia: Kumous laitosmaailmassa 1968, Tammi 1972).

“Hey nuts, show some guts!” (R.P. McMurphy elokuvassa Yksi lensi yli käenpesän).

Tragikomedia Yksi lensi yli käenpesän on realistinen tulkinta Ken Keseyn näynomaisesta mielisairaalaromaanista. Tshekki Milos Formania raittiimpaa ohjaajaa ei helposti löydä – kun taas Kesey kaikista sukupolvensa amerikkalaisista kirjailijoista ehti vaeltaa värikkäimmän tien huumeiden ja hallusinaatioiden parissa. Jack Nicholsonin valinta päähenkilöksi toi mukanaan omat muutoksensa, Rajujen kuvioiden ja Saattokeikan alasävyjä.

Keseyn romaanin tapahtumat sijoittuvat 1950-luvulle. Kenraali Eisenhowerin äänestämistä pidetään tärähtäneisyyden mittatikkuna, kun Oregonin osavaltion mielisairaalassa, Miss Ratchedin eli “Ison Hoitajan” valvomalla suljetulla osastolla kohta siltään ratkaistaan, kuka on “pöpilän nokkamies”: potilasneuvoston puheenjohtaja, älypää Harding vaiko tulokas, Pendletonin työleiriltä sairaalaan mielentilatutkimukseen passitettu kookas irlantilainen psykopaatti R.P. McMurphy, peluri, tukkijätkä, kulkuri, tappelupukari, uppiniskaisuuden takia “kunniattomasti palveluksesta erotettu” sotakarhu, naisiin menevä huijaripyhimys…

Kesey kirjoitti valtaosan romaanistaan (tuolloin ei vielä laittoman) LSD:n ja peyoten vaikutusten alaisena, saipa jonkun antamaan hänelle salaa sähköshokkejakin. Kesey ei tiennyt mitään intiaaneista eikä ollut intiaania ikinä tavannutkaan, mutta peyote-kaktuksen erite teki tehoa. Niin Kesey loihti “Katoavan Amerikkalaisen”, Päällikkö Bromdenin, kaksimetrisen skitsofreenisen intiaanin romaanin kertojaminäksi.

Päällikkö Bromdenin aistimana ja välittämänä romaanin tapahtumaketju tähtää kirkastumiseen, ylösnousemukseen. Fyysinen vapautuminen mielisairaalan vankeudesta käy rinnakkain psyykkisen kehityskulun kanssa: Bromden selviää sielunsa herraksi, jakomielitautisten usvapilviensä voittajaksi R.P. McMurphyn uhrautuvan esimerkin voimasta.

Runsaat kaksisataa sähköshokkia saanut, armeijassa sähkömiehen opin käynyt Bromden kokee kaiken sumuhuurujen lävitse ja sähköopin termien kautta. Tuloksena on sarjakuvan tai piirretyn elokuvan yksinkertaistettu, pelkistetty robottien maailma, jota Iso Hoitaja hallitsee “mielikuvituksellisen mekaanisen voimansa” avulla, jopa aikaakin mielin määrin manipuloiden.

Taustalla on yhteiskuntaa valvova jättijärjestö jota Bromden kutsuu Yhtymäksi. Kokonaisuus on vainoharhaisen aukoton. Potilaat vakoilevat ja ilmiantavat toisiaan, “terapeuttisen yhteisön teoria” toimii kuin Sääntö-22 Joseph Hellerin Me Sotasankareissa, pitää huolta siitä että rauhoittamisen ja nöyryyttämisen systeemi jatkuu omalla painollaan, muuttumattomana orwellilaisena painajaisena. Kunnes McMurphy ilmaantuu Yhtymän alistaman maailman lunastajaksi, kuten hän Korean sodassa oli johtanut joukkopaon kiinalaiselta vankileiriltä.

“Ja hänen päänsä voideltiin johdinaineella. Saanko minä myös tappurakruunun?”, Murphy kysyy, kun häntä asetellaan shokkisopen ristinpöydälle. Shokkihoitoa määrätään kiristyksen ja tahdon murtamisen välikappaleena, mutta taistelu päättyy siltä erää McMurphyn voittoon. Viimeisenä keinona McMurphyn rauhoittamiseksi Isolla Hoitajalla ja Yhtymällä on enää lobotomia, otsalohkon kastraatio. “Kun hän ei pääse leikkaamaan vyön alapuolelta, hän leikkaa silmien yläpuolelta.”

Romaanissa viitataan H.D. Thoreaun tunnettuun ajatelmaan (kirjassa Elämää metsässä): “Ellei mies pysy samassa tahdissa kuin hänen toverinsa, saattaa se johtua siitä, että hän kuulee erilaisten rumpujen äänen. Marssikoon hän kuulemansa soiton tahtiin, olkoon sen poljento sitten mikä tahansa ja kuulukoon se kuinka kaukaa hyvänsä.” McMurphy on thoreaulainen individualisti, lintu joka lentää länteen – kuolee – jotta toinen lintu – Päällikkö Bromden – voisi lentää yli käenpesän, kertomaan tarinansa Ismaelin (Melvillen Moby Dickissä) lailla.

Vaikka Milos Formanin ja Ken Keseyn perinteet sivuavatkin toisiaan (Mark Twain vs. Kafka). elokuvasta tuli varsin erilainen kuin romaani. Keseyn käsikirjoitusta (“I could do it weird. I could do it so that people, when they left there, they couldn’t find the exit.”) ei voitu hyväksyä, Haubenin ja Goldmanin versioista valmistui Formanin aivoitusten mukainen kuvaussuunnitelma.

Romaanin väärennöksestä tuskin sentään sopii puhua. Forman halusi karsia kirjan liioitteluja, kärjistyksiä, koska ei katsonut niiden soveltuvan elokuvailmaisuun. Intiaanipäällikön subjektiivisesta näkökulmasta, sähköisen vainoharhaisista Yhtymä-visioista luovuttiin alkajaisiksi. Saman tien menetettiin Bromdenin tervehtymisprosessi, romaanin punainen lanka.

Elokuvassa kiintopisteenä on kaikkea seuraavan kameran valpas, neutraali, vakaa “objektiivinen” näkökulma. Pyrkimyksenä oli liioittelematon realismi, tragiikan ja komiikan formanilainen seos, jossa mielisairaalan fantastisimmatkin henkilöt ja ilmiöt havaitaan kiihkottoman temperamentin lävitse. Keseyn arkkityypeistä – Isosta Hoitajasta, McMurphystä, Päälllikkö Bromdenista – muovattiin ihmisen näköisiä, todentuntuisia henkilöitä. Kuolintaistelun tuimuudesta ei silti hellitetä: elokuvassakin kamppaillaan elämän perusarvoista.

Tapahtumat asettuvat loppuvuoteen 1963. Alussa on aamuyö sairaalan edustalla. Vuoret sinertävät etäällä, auton valot lähenevät, McMurphy tuodaan raudoissa käkelään. Öisessä loppukuvassa kerrataan avauksen aavemainen taustamusiikki, intiaanitanssin kellojen tuonpuoleinen sointi: Päällikkö Bromden kiitää vapauteen, kohti sinivuoria mistä pelastaja ilmestyi. Elokuvan ääret huokuvat legendaa, herättävät mielteitä Villistä Lännestä: Shanesta, Etäisten laaksojen miehestä.

Ison Hoitajan nimitystä elokuva ei tunne. Miss Ratched on tehokas ja puritaani virkanainen, kylmän kohtelias, älykäs, armoton ja hyytävä byrokraatti. Kuusi näyttelijätärtä (mm. Anne Bancroft ja Angela Lansbury) kieltäytyi roolista, joka normalisoitunakin periytyy romaanin naisvihamielisestä symboliikasta, miehuutta kuohivien matriarkkojen, tukahduttavien äitihirviöiden mytologiasta.

“Hän on vaarallinen, koska hän todella uskoo siihen mitä tekee. Olen kokenut tämän tilanteen ja tiedän että vallanpitäjät uhraavat vaikeuksiin joutuessaan mitä tahansa ja kenet tahansa todistaakseen olenvansa oikeassa”, Forman vakuutti Hoitajasta utelevalle haastattelijalle.

Potilaiden itsekkyys korostuu elokuvassa, varsinkin Harding putoaa aina älykön roolistaan kun hänen oma etunsa on kysymyksessä. Kristillistä vertauskuvastoa on karsittu: McMurphy ajautuu pelastajan, esimerkin antajan ja marttyyrin osaansa tiedottomammin, leppoisaa hyväsydämisyyttään, melkeinpä vahingossa.

Kun McMurphyn taustasta ei heru juuri mitään tietoa, hän jää pelleksi, neuvokkaan rohkeaksi miekkoseksi joka lähinnä omaa mukavuuttaan järkkää muille potilaille vaihtelua ja toimintaa. Myytti on maallistettu. Jack Nicholsonin tutun estottomassa, ilkikurisessa tulkinnassa McMurphy valloittaa charmikkaasti puolelleen symppislääkärin, vieläpä ensi tutustumalta, ja melkein kaikki potilaat, mutta urhon psykopaattiseen vaarallisuuteen on sitäkin vaikeampi uskoa. Jonkun Sean Conneryn hahmossa McMurphy kenties olisi välittynyt rankempana irlantilaisena.

Eräät potilaat jotka romaanissa pysyivät Päällikkö Bromdenin havaintojen reunamilla yksilöllistyvät vetoaviksi Formanilla. Varsinkin tuskaisen avulias seurailija Cheswick ja lapsen kaltainen anarkisti Martini tarttuvat mieleen: valtavia liikkiksiä. Äitinsä ja Hoitajan yhteisjyräämä Billy Bibbit on kipeän luonteenomainen lisä ohjaajan tshekkifilmien, kuten Mustan Pekan ja Vaaleaverikön rakkauden, ongelmanuoriin.

Formanilaiset hullut ovat arkoja, rujoja, kömpelöitä, tukahdutettuja, alistuvia, kiihtyviä, kiukuttelevia ihmisiä, heikkouksissaan rakastettavia olentoja, värikkäitä — siinä missä hoitajat ovat kangistuneet virallisiksi kuivimuksiksi, sortokoneiston vipusimiksi. Miljöön kauhumaalailuun (Litvakin Käärmeenpesä, Fullerin Shokkikäytävä) ei langeta. Mielisairauden mahdollisiin kauneusarvoihin (Rossenin Lilith) Forman ei toisaalta havittele. Mielisairaaloiden käyttäminen rankaisevina tai peräti persoonallisuutta tuhoavina laitoksina, kirjailijoiden (Tshehovin novelli “Sali n:o 6”), tutkijoiden (Laing, Basaglia, Medvedevin veljekset) ja elokuvantekijöiden (Rossellini, Franju, Loach) jatkuvan moraalisen närkästyksen aiheuttaja, tuomitaan Formanin työssä yhtä raivokkaasti kuin Keseyn kirjassakin.

Vanhastaan muistamme että Forman on mestari tarkkailemaan henkilöittensä estoja ja hämmennystiloja, ajatusten ja tunteiden tukoksia, pakkomielteitä ja mykkyyttä joka ajoittain puhkeaa yhteisriemuksi. Tosin ilo jää kovin lyhytaikaiseksi, mutta niinhän elämässäkin.
– Matti Salo (1976, 1990)

***

Ilokiven elokuvateatteri tarjoaa monipuolisia elokuvaelämyksiä Ylioppilastalon alakerrassa osoitteessa Ilokivi, Keskussairaalantie 2. KAVI-sarjan esitykset joka toinen tiistai klo 18.00. Elokuvat esitetään 35mm filmikopioina.

Ilokiven elokuvasarjan tuottavat yhteistyössä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan oma elokuvasarja Kampus Kino, Keski-Suomen elokuvakeskus ry sekä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.

Lippuja (5€) voi ostaa joko käteisellä ovelta tai ennakkoon ZUPTicketin kautta.

Ovelle jätetään myös lippuja myyntiin. Huomioithan, että ennakkoon ostetussa lipussa ei ole paikkanumerointia, ja salin paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

Liput

  • Normaalilippu 5,00 € 0
Hinta:
Anna alennuskoodi
Päivitä hinta
TAI
Ehdot ja lisätiedot

1         Käyttö- ja sopimusehdot

1. Soveltamisala

Näitä W-ZUP Communication Oy:n (Y-tunnus: 2548861-2, jäljempänä ”W-ZUP”) myyjäehtoja (jäljempänä ”Ehdot”) sovelletaan W-ZUP:n verkkopalveluun (”Palvelu”) myyjäksi rekisteröityneen suomalaisen elinkeinonharjoittajan tai yhdistyksen (”Myyjä”) välillä. Palvelu toimii verkkokauppapaikkana, jossa Myyjät voivat asettaa tapahtumiensa pääsylippuja ja myymiinsä tuotteisiin ja/tai palveluihin oikeuttavia arvokuponkeja (yhteisesti ”Tuote”) myytäväksi ja Palvelun asiakkaiksi rekisteröityneiden käyttäjien (”Asiakas”) ostettavaksi Palvelun kautta.

Myyjän tulee täyttää W-ZUP:n kulloinkin asettamat vaatimukset voidakseen käyttää Palvelua. Myyjän tulee antaa W-ZUP:n rekisteröitymisen yhteydessä edellyttämät riittävät ja totuudenmukaiset tiedot Myyjän kelpoisuuden varmentamiseksi. W-ZUP:lla on oikeus evätä Myyjän rekisteröityminen tai poistaa Myyjä Palvelusta Myyjän antamien totuudenvastaisten tai harhaanjohtavien tietojen perusteella. W-ZUP Communication Oy myöntää Myyjälle oikeuden markkinoida ja myydä Tuotteitaan Palvelussa näiden Ehtojen mukaisesti. Tuotteiden ostamiseen ja niiden toimitukseen sovelletaan erillisiä W-ZUP:n ostoehtoja, jotka ovat osa näitä Ehtoja.

Palvelun käyttö edellyttää, että Myyjä hyväksyy nämä Ehdot ja Palvelun tietosuojaselosteen [tietosuojaseloste] rekisteröityessään Palvelun käyttäjäksi.

2. Myyjän velvollisuudet ja Palvelun käyttö

W-ZUP toimii Palvelussa verkkokauppapaikan ylläpitäjänä ja huolehtii Palvelun ylläpitoa koskevasta asiakaspalvelusta. Myyjä vastaa itse oman Tuotteensa asiakaspalvelusta ja yhteydenpidosta Asiakkaisiin Palvelun välityksellä tai muuten. Tuotetta koskeva ostosopimus syntyy Palvelussa aina Asiakkaan ja Myyjän välille. W-ZUP Oy ei ole tuotteen Myyjä, eikä Palvelun välityksellä Tuotteesta tehtävän kaupan osapuoli. 

Myyjä vastaa siitä, että myyntiin asetettavat Tuotteet vastaavat kulloinkin voimassa olevia lain ja viranomaismääräysten vaatimuksia. Mm. alkoholi- ja tupakkatuotteisiin oikeuttavien arvokuponkien myynti on kielletty. Myyjä on velvollinen antamaan Palvelussa lain edellyttämät riittävät ja oikeat tiedot myytävien Tuotteiden osalta.  Tällaisia tietoja ovat mm. Tuotteen hinta, arvokupongin lunastusajankohta ja –paikka ja muut Tuotetta ja lunastusta koskevat ehdot.

Myyjä on velvoitettu lisäämään markkinointimateriaaleihinsa W-ZUP:n antamien ohjeiden mukaisen maininnantuotteidensa/palveluidensa saatavuudesta Palvelussa.

W-ZUP:n niin edellyttäessä Myyjä on velvoitettu tarjoamaan W-ZUPille vähintään kaksi lippua per tapahtuma tai jatkuvissa tapahtumissa kaksi lippua per kuukausi käytettäväksi promootio- tai tarkastustarkoituksissa.

Palveluun liittyvän verkkomaksupalvelun tuottavat W-ZUP:n kulloinkin tarkoitukseen käyttämät alihankkijat, jotka vastaavat myös Myyjän ja Asiakkaan välisestä rahaliikenteestä sekä Asiakkaan ja Myyjän tilitietojen säilyttämisestä. W-ZUP:lla on oikeus käyttää myös muita alihankkijoita Palvelun tuottamisessa.

3. Tuotteiden hinnat ja provisio

Myyjä vastaa myymiensä Tuotteiden hinnoittelusta. Myyjän Palvelussa ilmoittaman hinnan tulee sisältää lain mukainen arvonlisävero eriteltynä. Asiakkaille ilmoitetun hinnan tulee sisältää Tuotteen verollisesta hinnasta laskettava W-ZUP:n kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen provisio. Provisio sisältää kulloinkin voimassa olevan arvonlisäveron sekä mahdolliset maksutapahtumasta aiheutuvat kulut, ei kuitenkaan ostotapahtuman peruuntumisesta aiheutuvia kuluja (ks. kohta 4).

W-ZUP:lla on oikeus muuttaa hinnastoaan ilmoittamalla siitä etukäteen Myyjälle vähintään kuukautta ennen muutoksen voimaan tuloa.

W-ZUP tilittää toteutuneista myynneistä saadut tulot vähennettynä W-ZUP:n provisiolla suoraan Myyjän tilille kerran kuukaudessa. Ylimääräisistä tilityksistä peritään hinnaston mukainen palkkio. Viivästyskorko mahdollisista maksuviivästyksistä lasketaan korkolain mukaan.

4. Ostoehdot, virheet, palautukset ja reklamaatiot

Palvelu vahvistaa Tuotteita koskevat ostotapahtumat Asiakkaille Myyjän Palvelussa määrittelemien ehtojen mukaisena.Myyjä vastaa  Tuotteiden toimituksesta ja arvokuponkien lunastuksesta sekä Tuotteisiin ja lunastuksiin liittyvistä vastuista ja velvoitteista suhteessa Asiakkaisiin W-ZUP:n kulloinkin voimassa olevien ostoehtojen mukaisesti. Ostoehdot ovat osa näitä Ehtoja ja Myyjä hyväksyy ostoehdot itseään sitovaksi asettamalla Tuotteen myytäväksi Palvelussa. W-ZUP:llä on oikeus muuttaa ostoehtoja ilmoittamalla muutoksista Myyjälle vähintään kuukautta ennen muutoksen voimaantuloa.

Myyjä sitoutuu W-ZUP:n ostoehtoihin Palvelussa tehtyjen Tuotteita koskevien ostotapahtumien peruuttamisen osalta.W-ZUP:lla ei ole velvollisuutta palauttaa veloittamaansa provisiota peruuntuneen tilaisuuden tai Asiakkaan peruuttamien ostotapahtumien osalta. Tehtyjen ostotapahtumien peruutuksesta voidaan veloittaa hinnaston mukainen palkkio.

W-ZUP vastaa ainoastaan Palvelun toiminnasta. W-ZUP ohjaa kaikki Tuotteita koskevat kysymykset, reklamaatiot ja muut yhteydenotot Myyjän ilmoittamaan yhteyskanavaan.

6. Vastuu Palvelusta

W-ZUP pyrkii huolehtimaan siitä, että Palvelu on Myyjän käytössä jatkuvasti ja häiriöttä. W-ZUP ei kuitenkaan vastaa Palvelun mahdollisista keskeytyksistä tai virheistä, kuten Palvelussa ilmenevistä teknisistä vioista, huolto- tai asennustoimista aiheutuvista keskeytyksistä, niiden aiheuttamista Palvelun tietojen muuttumisesta tai katoamisesta, eikä tiedonsiirtoon liittyvistä ongelmista, häiriöistä tai katkoksista, ellei pakottavasta lainsäädännöstä tai näistä Ehdoista muuta johdu.

W-ZUP voi keskeyttää Palvelun kokonaan tai osittain Palvelua tai tietoliikenneyhteyksiä koskevan päivitys-, asennus-, tai huoltotyön tai muun teknisen syyn vuoksi, tai jos lainsäädäntö tai muu viranomaismääräys sitä edellyttää. W-ZUP pyrkii rajoittamaan keskeytyksen mahdollisimman lyhyksi, sekä ilmoittamaan siitä etukäteen Myyjälle, jos se on mahdollista.

7. Immateriaalioikeudet

Tekijänoikeus ja muut immateriaalioikeudet Palveluun ja Palvelun sisältämään aineistoon (pl. Myyjän aineisto, ks. kohta 9), kuten tietoihin, tietokantoihin, ohjelmistoihin, dokumentaatioon, logoihin, tavaramerkkeihin, kuviin ja tekstiin kuuluvat W-ZUP:lle tai sen sopimuskumppaneille.

Myyjällä ei ole ilman W-ZUP:n ja/tai muun oikeudenhaltijan nimenomaista lupaa oikeutta levittää, julkaista, kopioida, saattaa yleisön saataville tai muuten kaupallisesti hyödyntää Palveluun sisältyvää aineistoa. 

8. Myyjän toimittama aineisto

Tekijänoikeus ja muut immateriaalioikeudet Myyjän Palveluun liittämään aineistoon, kuten Tuotetta koskeviin tietoihin, dokumentaatioon, logoihin, tavaramerkkeihin, kuviin ja tekstiin (”Myyjän aineisto”) säilyvät kuitenkin Myyjällä tai kolmannella osapuolella, jota Myyjä edustaa. Myyjä antaa W-ZUP:lle rajoittamattoman, siirrettävissä olevan oikeuden käyttää Myyjän aineistoa siinä laajuudessa kuin kulloinkin on tarpeen Palvelun tarjoamiseksi sekä kaikessa W-ZUP:n palvelujen kehittämiseen ja myyntiin ja markkinointiin liittyen.

Myyjä ei saa käyttää Palvelua lain tai hyvän tavan vastaisella tavalla. Myyjän velvollisuutena on varmistua siitä, että Tuotteet tai Myyjän aineisto muutoin (a) ei ole laitonta, oikeuksia loukkaavaa, sopimatonta tai muuten julkaistavaksi kelpaamatonta, (b) on sisällöltään hyvän tavan mukaista eikä loukkaa kenenkään henkilön yksityisyyden suojaa tai kunniaa ja (c) ei sisällä viruksia tai muita vahingollisia ominaisuuksia. W-ZUP ei vastaa Myyjän aineiston käyttämisestä tai siihen luottamisesta Asiakkaille tai muille kolmansille osapuolille mahdollisesti aiheutuvista vahingoista. W-ZUP:lla on oikeus poistaa Palvelusta Tuotteita ja Myyjän aineistoa, jonka W-ZUP katsoo olevan näiden Ehtojen, lain tai hyvän tavan vastaista.

Myyjä vastaa sekä W-ZUP:ia että kolmansia osapuolia kohtaan siitä, että Tuotteet tai Myyjän aineisto ei loukkaa kolmannen osapuolen tekijänoikeuksia tai muita immateriaalioikeuksia, sekä siitä että Myyjällä on muutoinkin oikeus antaa Tuotteet ja Myyjän aineisto myytäväksi/julkaistavaksi Palvelussa. Myyjä sitoutuu avustamaan W-ZUP:iä puolustautumaan mahdollisia kolmannen tahon nostamia Tuotteita tai Myyjän aineistoa koskevilta loukkausvaatimuksilta, sekä korvaamaan W-ZUP:lle kaikki tällaisista vaatimuksista W-ZUP:lle aiheutuneet vahingot, mukaan lukien kohtuulliset oikeudenkäyntikulut.

9. Tietoturva

W-ZUP pyrkii käyttämään korkealuokkaisia tietoturvaratkaisuja Palvelussa. W-ZUP ei kuitenkaan voi vastata tietoverkon kautta toteutettavan Palvelun tietoturvallisuudesta. Myyjä vastaa Palvelun käyttämiseen tarvittavien laitteiden, yhteyksien ja ohjelmistojen hankkimisesta, toimintakunnosta ja tietoturvasta sekä siitä, etteivät ne aiheuta haittaa, häiriötä tai vahinkoa W-ZUP:lle tai kolmansille.

10. Kilpailukielto

Myyjä sitoutuu olemaan harjoittamatta tai mahdollistamatta Palvelun kanssa kilpailevaa toimintaa tai toimintakonseptia näiden Ehtojen voimassaoloaikana, lukuun ottamatta toimintaa siinä laajuudessa kuin Myyjä harjoittaa näiden Ehtojen voimaantulon hetkellä.

11. Ylivoimainen este

Osapuoli ei vastaa viivästyksistä tai vahingoista jotka johtuvat osapuolen vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevasta ylivoimaisesta esteestä, jota Osapuolen ei kohtuudella voida edellyttäneen ottaneen huomioon ja johon Osapuoli ei ole voinut vaikuttaa eikä sitä tai sen vaikutusta estää. Ylivoimaisena esteenä pidetään mm. lakkoa, sulkua, boikottia, sotaa tai siihen rinnastettavaa aseellista konfliktia, luonnonmullistusta, yleisen liikenteen tai maksuliikenteen keskeytystä sekä lain säännöstä tai valtion muuta suorituksen estävää toimenpidettä. Osapuolen on viipymättä ilmoitettava ylivoimisesta esteestä ja sen päättymisestä toiselle osapuolelle kirjallisesti.

12. Vahingonkorvaukset ja vastuunrajoitus

W-ZUP ei vastaa välillisistä vahingoista taikka muusta epäsuorasta vahingosta. W-ZUP:n vastuu Myyjälle aiheutuneesta välittömästä vahingosta on kaikissa olosuhteissa enintään 500 euroa tai summa, joka vastaa Myyjän vahinkotapahtumaa edeltäneiden 6 kuukauden aikana W-ZUP:lle maksamien provisioiden yhteismäärää, jos se on suurempi kuin 500 euroa

13. Voimassaolo ja muutokset

Nämä Ehdot ja W-ZUP:n ja Myyjän välinen Palvelun käyttöä koskeva sopimus tulee voimaan Myyjän hyväksyttyä nämä Ehdot rekisteröityessään Palveluun, ja ovat voimassa toistaiseksi.

Osapuolet voivat irtisanoa Palvelun käyttöä koskevan sopimuksen välittömästi. Irtisanomisella ei kuitenkaan ole vaikutusta ennen irtisanomista syntyneiden Tuotteita koskevien ostotapahtumien voimassaoloon, joihin sovelletaan näitä Ehtoja irtisanomisesta huolimatta.

W-ZUP:lla on oikeus muuttaa näitä Ehtoja (mukaan lukien hinnoitteluperusteet, mutta siihen kuitenkaan rajoittumatta) milloin tahansa ilmoittamalla muutoksista etukäteen Palvelussa tai sähköpostilla Myyjän ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Ehtojen muutokset tulevat voimaan W-ZUP:n ilmoittamana ajankohtana. Myyjä hyväksyy muutokset itseään sitoviksi jatkamalla Palvelun käyttöä muutosten voimaantulon jälkeen.

Jos Myyjä rikkoo näitä Ehtoja, W-ZUP:lla on oikeus sulkea Myyjän käyttäjätili Palvelussa, joko väliaikaisesti tai pysyvästi.

14. Sovellettava laki ja erimielisyyksien ratkaiseminen

Näihin Ehtoihin sovelletaan Suomen lakia. Mahdolliset Palveluun liittyvät erimielisyydet pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan W-ZUP:n ja Myyjän välisillä neuvotteluilla. Jos osapuolten välisiä erimielisyyksiä ei saada ratkaistua neuvotteluissa, erimielisyydet ratkaistaan Jyväskylän käräjäoikeudessa.


 

W-ZUP PALVELUN KÄYTTÖEHDOT

 

Yleistä

 

Nämä yleiset ehdot koskevat W-ZUP –palvelun (jäljempänä ”Palvelu”)  käyttöä. Palvelun tarjoaa W-ZUP Communication Oy, Y-tunnus 2548861-2, osoite [osoite] (jäljempänä ”W-ZUP”).

 

Palvelua voivat käyttää vain rekisteröityneet käyttäjät (jäljempänä ”Käyttäjä”). Rekisteröitymisen edellytyksenä on, että Käyttäjä hyväksyy nämä yleiset ehdot ja sitoutuu noudattamaan niitä ja muita W-ZUP:n Palvelun käytöstä antamia ohjeita.

Palveluun voi rekisteröityä joko W-ZUP:n omilla verkkosivuilla tai W-ZUP:n kulloinkin hyväksymien yhteisöpalvelujen (esim. Facebook) avulla. Näitä yleisiä ehtoja sovelletaan Palvelun käyttöön rekisteröitymistavasta riippumatta.

Rekisteröityminen on sallittu vain yksityishenkilöille. Alaikäisen (alle 18-vuotiaan) Käyttäjän on tarvittaessa saatava huoltajansa suostumus Palvelun käyttöön.

Palveluiden käyttöehtoihin sovelletaan Suomen lakia.

Lippujen osto ja toimitus

Palvelussa Käyttäjällä on mahdollisuus ostaa myyjien kulloinkin myytäväksi asettamia tapahtumalippuja ja tapahtumiin liittyviin tai myyjien muihin tuotteisiin tai palveluihin oikeuttavia arvokuponkeja (”Tuote”). Jokaiseen Tuotteen myyntiin sovelletaan myyjän Palvelussa määrittelemiä ehtoja (esimerkiksi hinta ja arvokupongin lunastusta koskevat ehdot).

Tarkista ostoskorisi sisältö sekä tapahtumaa ja mahdollisen arvokupongin lunastusta koskevat ehdot oston yhteydessä huolellisesti. Tapahtumaliput ja arvokupongit ovat saatavilla Palvelussa ja ne toimitetaan myös sähköpostitse Käyttäjän ilmoittamaanosoitteeseen.

W-ZUP toimii Tuotteiden välittäjänä. Myyjä vastaa tilaisuuksista, mm. ohjelma- ja katsomomuutoksista, mahdollisesta peruuntumisesta ja niistä aiheutuneista kustannuksista, sekä arvokuponkien lunastuksesta oston yhteydessä ilmoitettujen ehtojen mukaisesti. W-ZUP:n vastuu Tuotteista ja toimituksesta Käyttäjälle rajoittuu tilaus- ja toimitustietojen välittämiseen sekä maksun tilittämiseen myyjälle. Jos Käyttäjällä on huomautettavaa ostamaansa Tuotteeseen liittyen tai jos Käyttäjä haluaa käyttää lain mukaista peruutusoikeuttaan ennen arvokupongin lunastusta (ei koske mm. pääsylippuja), Käyttäjän tulee ottaa yhteyttä myyjään. Käyttäjä voi myös ottaa yhteyttä W-ZUP:n asiakaspalveluun, joka on edelleen yhteydessä myyjään asian ratkaisemiseksi. Maksettuja pääsylippuja ei vaihdeta eikä lunasteta takaisin, lukuun ottamatta tilaisuuden peruuntumista (ks. alla).

Pullojen, purkkien, videolaitteiden, nauhureiden ja kameroiden sekä vaarallisten aineiden ja esineiden tuominen tapahtumiin on kielletty. W-ZUP ja myyjät eivät vastaa kadonneista Tuotteista. Jos tilaisuuteen on tarjolla lapsi-, eläkeläis-, opiskelija- tai muita vastaavia alennuslippuja, on pääsylipunhaltijan varauduttava todistamaan alennuskelpoisuutensa tapahtuman sisäänkäynnin yhteydessä. Tilaisuuksissa äänenvoimakkuuden ohjearvot saattavat ylittyä, suosittelemme kuulosuojaimia.

Tuotteiden jälleenmyynti, luovuttaminen oheistuotteena tai toisen tuotteen tai palvelun myynnin yhteydessä vastikkeellisesti tai vastikkeetta on kielletty ilman W-ZUP:n nimenomaista kirjallista suostumusta.

Käyttäjä on velvollinen tarkistamaan, että tilaisuus ei ole peruuntunut. Peruuntuneen tilaisuuden asiakkaalle palautetaan pääsylipun hinta ja tilaisuuteen liittyvän arvokupongin hinta, ellei myyjä pysty tarjoamaan korvaavaa tuotetta tai palvelua.

Immateriaalioikeudet

W-ZUP, myyjät tai muut oikeudenhaltijat omistavat tekijänoikeudet ja muut immateriaalioikeudet Palveluun, Palvelun sisältöön ja ulkoasuun (mukaan lukien tekstit, sähköiset dokumentit, grafiikka, kuva ja ääni, valokuvat, tietokannat, ohjelmistot, ohjelmistotuotteet ja palvelut). Palvelun sisältämää tietoa ei saa kopioida, muokata tai käyttää ilman W-ZUP:n etukäteistä kirjallista ja nimenomaista lupaa. Kiellon rikkominen voi johtaa oikeudellisiin toimiin ja mahdolliseen vahingonkorvaus- ja/tai rikosoikeudelliseen vastuuseen. Palvelun käyttöehtojen rikkomisesta voi seurata käyttöoikeuksien lakkaaminen. W-ZUP:llä on oikeus ryhtyä tarpeellisiksi katsomiinsa, Suomen lain sallimiin toimenpiteisiin, jos Käyttäjän havaitaan rikkovan käyttöehtoja.

Vastuu Palveluista

W-ZUP toimii Palveluiden julkaisijana. W-ZUP ei vastaa Palvelun eikä Palvelussa olevien tietojen saatavuudesta, luotettavuudesta, virheettömyydestä, soveltuvuudesta mihinkään tiettyyn tarkoitukseen, käyttämisestä tai käyttämisen estymisestä eikä muistakaan seikoista, ellei toisin ole näissä käyttöehdoissa tai muuten palvelukohtaisesti nimenomaisesti ilmoitettu.

Palvelun käyttäjän tulee kaikissa tilanteissa itse huolehtia tietokone- ja tietoliikennelaitteistostaan, niiden käytöstä, kunnosta, tietoturvallisuudesta, varmuuskopioinnista, virussuojauksesta ja muista vastaavista seikoista.

W-ZUP ei vastaa välittömistä tai välillisistä vahingoista, joita Palvelun käyttäjälle saattaa aiheutua mistä tahansa syystä. W-ZUP ei ole vastuussa eikä korvaa vahinkoa, joka on aiheutunut Palvelun käyttöongelmista, myöhästymisestä, katkoksista tai muista teknisistä vioista, jotka vaikeuttavat Palvelun käyttöä.

Henkilötietojen ja evästeiden käyttö

Hyväksymällä nämä yleiset ehdot ja rekisteröitymällä Palveluun Käyttäjä antaa suostumuksensa henkilötietojensa käsittelyyn W-ZUP:n tietosuojaselosteen [linkki] mukaisesti.

Palvelussa käytetään evästeitä (eng. cookie) joilla parannetaan Palvelun toimivuutta. Palvelun käyttö ilman evästeitä voi vaikuttaa Palvelun toimintaan siten, että joitain toimintoja ei voida käyttää (kuten kirjautuminen ja tuotteiden lisääminen ostoskoriin).

Oikeudet muutoksiin

W-ZUP:lla  on oikeus koska tahansa oman harkintansa mukaisesti päivittää, muuttaa, lisätä tai poistaa Palvelussa olevaa materiaalia sekä rajoittaa pääsyä Palveluun ilman erillistä ennakkoilmoitusta. W-ZUP:llä on oikeus koska tahansa muuttaa Palvelun käyttöehtoja, sisältöä ja tuotevalikoimaa. Käyttäjän on hyväksyttävä muuttuneet käyttöehdot ennen Palvelun käytön jatkamista.

Kolmansien osapuolten sivustot ja sovellukset

W-ZUP:n Palvelu sisältää linkkejä ja liitännäisiä kolmansien ylläpitämille internet-sivuille tai sovelluksiin (kuten Facebook). Kolmansien ylläpitämiin internet-sivuihin ja sovelluksiin ja niiden käyttöön sovelletaan kyseisten kolmansien tahojen omia käyttöehtoja ja tietosuojaehtoja, eikä W-ZUP ole vastuussa kolmansien osapuolten sivustoista tai niiden sisällöstä.